Articole

Întregul adevăr despre boiliesul în apă rece

Cel mai mare obstacol în calea utilizării boilies-urilor de pește în apă rece, și nu numai boilies-urilor, ci și peleților, este procentul mare de uleiuri din compoziția lor.

Și uleiul este practic insolubil în apă rece. În consecință, momeala noastră se află ca o greutate moartă și nu eliberează nutrienți, care sunt responsabili pentru semnalarea peștilor să se hrănească. Acest subiect a fost mult timp cea mai fierbinte controversă în rândul pescarilor de crap, care încă se întreabă ce fel de boilie este cel mai bun pentru primăvară și toamnă. Toată lumea este de acord că boilies-urile cu un conținut redus de ulei vor fi cele mai preferate. Dar să aruncăm o privire asupra istoriei utilizării uleiurilor în pescuitul crapului.

Anii 1980

Aceasta a fost perioada de glorie a utilizării grăsimilor în nalucile de pescuit în timpul boilies-ului. În același timp, în urma boiliesului de pește, toți pescarii au început să folosească în mod activ peleți de păstrăv, ceea ce a făcut posibilă prinderea multor pești mari. Treptat, mulți au început să încerce să creeze boilies pe aceeași bază cu care se făceau pelete de păstrăv. Rezultatul a fost boilies grasi, hranitoare, bogate in proteine ​​si ulei de peste. La acea vreme, această momeală era foarte eficientă vara, dar când a venit iarna, aceste boilies grase au devenit aproape inutile, pentru că uleiul nu dorea deloc să se dizolve în apă.


Pentru a combate această problemă, pescarii și-au schimbat alegerile către un ulei mai scăzut, naluci cu proteine ​​mai mari. Lactate (sunt și boilies congelate), boilies pe bază de hrană pentru păsări și diferitele lor combinații. Același amestec de biscuiți de bază și făină de soia (Amestec 50/50). Indiferent de compoziția exactă a momelii, aceasta avea un nivel ridicat de solubilitate și valoare nutritivă, conținut scăzut de ulei și tocmai această abordare a dominat pescarii de crap de succes din anii 80.


Anii 1990

Au venit anii nouăzeci și a început o poveste cu totul nouă. Producția în masă de boilies cu conținut scăzut de grăsimi, fără ulei, care au fost puse în joc de companiile comerciale care doresc să ofere pescarilor o momeală unică și o momeală pentru tot anul. La rândul lor, pescarii de crap au început să-și dea seama de valoarea boilies-urilor „rapide”, care ar include nutrienți. Aceste boilies au făcut posibilă prinderea crapului atît iarna, cît și vara și să o facă destul de repede.


2000 și prezent
Astăzi, piața momelilor pentru crap a evoluat și s-a îmbunătățit foarte mult din era făinii de pește. Ingredientele care sunt disponibile astăzi provin din surse mult mai diverse decât în ​​acele vremuri și au încă un avantaj semnificativ în calitate. Internetul a contribuit și la asta. A comanda și a conveni asupra livrărilor, de exemplu, o midie cu buze verzi din Noua Zeelandă în 2018 sau în 1990, sunt lucruri complet diferite, veți fi de acord.

Dar de ce pescarii continuă să schimbe boilies pentru sezonul rece? De ce mai există sloganul „Boilies de pește nu funcționează iarna” și din ce motiv?

De fapt, făina de pește cu siguranță funcționează iarna. Dar nu în forma sa pură, ci ca parte a unei momeli bine echilibrate (importante!) cu conținut scăzut de ulei, cu solubilitate crescută. Apropo, boiliesurile de pește din anii 80 aveau un conținut de ulei de aproximativ 20%, în timp ce unele boilies de pește de astăzi, de exemplu, Source sau Complex-T conțin 6-7% ulei. (Comparați acest lucru cu pelete de pește, care au minimum 12%).


De ce uleiul nu se dizolvă în apă?

Deoarece apa este polară și uleiul este nepolar, moleculele lor nu sunt atrase unele de altele. Moleculele complete de solvent, cum ar fi apa, sunt atrase de alte molecule polare, cum ar fi zahărul. Deci, indiferent dacă adăugați ulei lichid, cum ar fi uleiul de somon, sau folosiți boilies pe bază de krill, conținutul de ulei le va împiedica în continuare să funcționeze corect în apă rece.

Oricum, la ce este bun uleiul?

Bună întrebare! Pe lângă faptul că este un foarte bun atractant de apă caldă care difuzează la 360 de grade din înotul tău, uleiul este o sursă de aminoacizi valoroși și este un adevărat energetic pentru crap.

Este foarte util din acest punct de vedere să privim industria piscicultură engleză. Sarcina lor este să crească pește comercial cît mai repede posibil, deoarece este plătit în funcție de greutate. Prin urmare, pescăriile încearcă să hrănească peștii cu hrana cea mai hrănitoare, care în același timp este cât se poate de ieftină. Și ce vedem?

Toate fermele de pescuit hrănesc crapii cu pelete de păstrăv! De aceea, sindicatele au timp să se completeze cu pești trofeu, iar greutatea medie a animalelor chiar și în cel mai modest rezervor englez va fi mult mai mare decât în Moldova, unde cultura de creștere a crapului pentru pescuitul sportiv nu a atins încă un nivel atât de ridicat de dezvoltare.


Acest aliment bogat în energie, uleiuri și aminoacizi, permite crapului să crească nu numai rapid, ci și să crească sănătos și puternic. Acest lucru le permite să facă față stresului, cum ar fi luptele și ședințe foto ulterioare. Și într-adevăr, dacă te uiți la pești în fotografii în engleză, atunci acesta este un fel de concurs de frumusețe.


La ce să cauți atunci cînd alegi boilies pentru apă rece?

Nu pe compoziția lor, ci pe procentul de uleiuri din ele! Dacă sunt puține uleiuri, nu contează dacă sunt boilies de pește, sau fructe, smântână sau cu condimente. Cel mai important, proporția de uleiuri nu trebuie să depășească 7%. Această valoare este optimă pentru funcționarea identică a boilies-urilor, atât în ​​apă rece, cât și în apă caldă. Vara, când temperatura crește, este mai bine să ne concentrăm pe boilies-pelete uleioase, grase, care vor oferi peștelui tot ce am vorbit în paragraful de mai sus.


Ce boilies de pește sunt potrivite pentru pescuitul în apă rece?

Ai fi surprins să descoperi că boiliesurile Monster Tiger Nut, recunoscute universal ca fiind unul dintre cele mai bune programe de momeală pentru pescuitul crapului în apă rece, au un conținut mai mare de ulei decât boiliesul de pește Crave. Boilies care nu pot fi clasificate în alt mod decât „boilies hrănitoare de pește”. Da, da, gândești corect. Împotriva utilizării acestor boilies în sezonul rece, doar traseul persistent al teoriei îndepărtate a anilor 80 și gândirea stereotipă a pescarilor vorbește împotriva.



Repetăm ​​din nou! Nu contează din ce fel de făină sunt rulate boilies-urile. Ceea ce contează este procentul de ulei din compoziția lor. Dacă nu este mai mare de 10%, nu ezitați să le folosiți în sezonul rece (acest procent a fost descoperit în practică). Dacă este peste 10%, atunci este mai bine să nu o folosiți, dar lăsați această momeală până în sezonul de vară.


Sursa:carptoday.ru







Made on
Tilda